Svar på frågestunden

Vad är jobbigast med att vara mamma? Det som är jobbigast med att vara mamma är helt ärligt folk som lägger sig i, ifrågasätter och tror att deras erfarenheter och åsikter om hur vi tar hand om vårt barn är relevanta. Det är även jobbigt när vissa måste nämna att vi är unga för jag tycker inte att vår ålder har med vårt föräldraskap att göra. 

Tror du att det hade varit lättare om du var en äldre mamma? Jag tycker hittills inte att det är svårt att vara mamma men nej jag tror inte att det hade varit lättare med just rollen som mamma. Oavsertt vilken ålder förstagångs föräldrar har så har vi ju alla just det gemensamt, att vi är föräldrar för första gången. Vi är alla olika och hanterar saker olika och det behöver inte ha med åldern att göra.Men många (äldre människor) blir förvånade över att vi inte tycker att det är en så stor omställning eller finner det svårt att vara "ung förälder". 

Hade du önskat att du var äldre när du fick barn? Nej nu i efterhand kan jag inte säga att jag hade önskat att jag var äldre. Jag känner inte att min ålder har med mitt föräldraskap att göra, tvärtom så ser jag det som en fördel att vara "ung".  

Vad är positivt med att vara unga föräldrar? Det finns mycket som är positivt med att vara förälder t ex känslorna man får för sitt barn. Det är en känsla som inte går att mäta sig med något man känt tidigare. Men det som är positivt med att just vara "unga föräldrar" är att vi (förhoppningsvis) får vara med i vårt barns liv längre och att vi har mycket ork och energi som vi kan lägga på vårt barn (vilket självklart äldre föräldrar också kan ha). 

Vad är det roligaste med Edith? Roligast med Edith är hennes utveckling, att se hur mycket hon utvecklas på kort tid och att få se allt nytt hon lär sig. Det är roligt men det berör också en väldigt mycket. 

Känner ni mycket folk i Lund? Jag känner många som bor i Lund men de flesta av mina/våra vänner bor inte i Lund men som tur är så har vännerna som inte bor i Lund inte svårt att ta sig dit.

Hur lång är hon och hur mycket väger hon nu? Hon är 61 cm lång och väger 6 kg. 

Hur mycket får man i föräldrapenning om man inte jobbat innan? Man får det lägsta som är 180 kr om dagen (efter skatt) hur mycket man får i slutet av månaden sammanlagt beror på hur många dagar man väljer att ta ut. 

Hur blir relationen mellan dig och din partner nu när ni har ett barn? Relationen mellan oss är som den var innan, bra. Vi känner inte att barnet har påverkat våran relation negativt eller att det har gett oss svårigheter i vårt förhållande. 

Var att bli mamma så som du väntade dig? Folk har svårt att glädjas åt att man ska bli förälder, särskilt när man räknas som ung. Vi fick nästan bara höra om vad som är negativt med att bli förälder t ex "nu är det slut med det" eller  "passa på att sova för tro inte att ni kommer att göra det sen" osv. Jag har väldigt svårt för att förstå varför man inte pratar om hur fantastiskt det är att vara förälder, tids nog så får man uppleva svårigheterna, det behöver inte folk tala om för en i förväg. Jag trodde att det skulle vara mycket svårare att bli mamma än vad det är just nu och det trodde jag ju för att det är just det man får höra av folk under graviditeten, vilket gjorde mig väldigt irriterad för alla barn är olika och alla är vi olika och hanterar situationer olika. 

Vilka är de största förändringarna du har gjort nu när du är förälder? Största förändringarna har varit att man inte kan göra saker spontant som innan och att man är mer begränsad. Man måste planera i förväg och inte göra saker i sista sekunden som att gå till tåget osv. 

Vad tycker barnets pappa om att ha blivit förälder? Det är kul, det känns bra /Axel 

Har hon något/några andranamn? Ja det har hon! Hon heter Edith Ruth Elsa Olin

 

Kommentera här: